Határtalanul 2019 pályázat HAT-18-02-0379HAT-18-02-0379

Beszámoló

Határtalanul! Magyarországon

 

A 2018-2019-es tanévben lehetőségünk nyílt részt venni a Határtalanul programban. Ennek keretében diákokat fogadtunk a partneriskolákból, illetve diákokat küldtünk hozzájuk. Célunk, hogy az 5 napos kirándulások alkalmával olyan szakmai, természetföldrajzi, történelmi, kulturális és néprajzi értékekkel találkoznak, melyek szélesítik látókörüket, bővítik ismereteiket, kooperációra késztetnek, valamint alapot adnak a tradícióra épülő minőségi szakmunka utáni igényre.

 A pályázatban elnyert összeg: 4.799.965,- Ft

 A pályázatot felügyelő szerv: Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

 A pályázati program első részeként, 2019. március 5-én erdélyi diákok érkeztek Magyarországra.

Az első napon hazánkba érkezve a 40 + 4 fős csapat Szegedre látogatott el. Szeged Magyarország 3. legnagyobb egyetemi városa, ahol felkeresték az 1913 és 1930 között épült Schulek Frigyes és Foerk Ernő tervei alapján neoromán stílusban épült Fogadalmi templomot, Magyarország egyik legnagyobb bazilikáját, melynek megismerhették történetét és jelentőségét. Ezután egy kis séta következett a város Dóm terén, városnézésük államosai voltak még a Klinikák és a belváros. Közben a város gazdasági, kulturális, tudományos befolyásának megbeszélésére is lehetőség nyílt. Ezt követően a szegedi vadasparkba látogattak el a diákok, ahol soha nem látott növényzetet és állatokat tekinthettek meg. Az estét Kiskunhalason töltötték.

Képek link: Kiskunhalas 1. nap

 

 A második szakmai nap az iskola tanműhelyében zajlott, ahol a magyar hagyományok jegyében egy díszasztalt készíthettek közösen a diákok. Az erdélyi fiatalok a tanulóink által készített dísztárgyakat hazavihették, hogy iskolájukban használják. A tanműhely bemutatása során a faiparon kívül 16 szakma képzéséről szerezhettek bővebb információt.

 Délután Kiskunhalas város nevezetességeinek megismerésére nyílt lehetőségük a részvevőknek. Helyi diákok bemutatása által sor került először az 1902-ben életre keltett halasi csipkének a megismerésére. A halasi csipkevarrás élő hagyománya 2010 szeptemberében felkerült a Magyar Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére, így a magyar kultúra védett szellemi örökségének hivatalosan is része lett. 2014 óta a hungarikumok közé tartozik.
Később az 1874. április 9-én született Thorma János Múzemba látogathattak el a diákok, ahol megtekintették többek között Thorma János „Aradi vértanúk” és a „Talpra magyar” festményeit és a „Nagyváradi festők kiállítását”.

Ezután a Városháza épületét keresték fel és a 2015-ben felújított halas főterén tehettek egy kis sétát. Az este zárásaként az iskola szakács oktatója segítségével egy közös főzésen vehettek részt, melyen egy jellegzetes alföldi ételt készíttetek el.

 Képek link: Kiskunhalas 2. nap 

                            

                                        

 A harmadik napon az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkba látogattak el, ahol az erdélyi diákok megismerkedhettek hazánk történelmével, tradicionális szakmáival, építészetével, hagyományaival, a puszta jellegzetességeivel. „Ezer év a hadak útján” és „Századfordulós rejtélyek” című foglalkozások keretében bemutatták a magyar hadtörténelem nagy eseményeit, fontos csatáit.
Megtekintették a Feszty körképet, Feszty Árpád festőművész körpanorámáját a honfoglalásról.
Délben sétát tettek a Skanzenben. A gyűjtemény házai között járva a látogatók részesei lehettek az egykori paraszti világnak, ahol népviseletbe öltözött tanyagazdák mutatják be elődeink életmódját, találkozhattak a két világháború közötti időszak jellegzetes figuráival, a csendőrrel, a juhásszal.
Délután Kiskunhalason a Hirling József Lovasparkban tettek látogatást, megismerkedve a világhírű halasi díjugratók történetével és a lovaspark életével. Este a kiskunhalasi termálfürdőben éjszakai fürdőzésen vettek részt, mely egy teljesen új élményt jelentett az erdélyi diákok számára.

 Képek link: Kiskunhalas 3. nap

 

 A negyedik napon ellátogattak a Kalocsai érsekségre, mely egyike az I. István által alapított egyházmegyéknek, ez a 2. legmagasabb rangú egyházmegye Magyarországon. Az érsekség megtekintése után egy kis városnéző sétára indultak.
Útjuk innen Kecelre vezetett. Ebben a kisvárosban a Pintér művek múzeumának, illetve üzemének meglátogatása során a térség iparával ismerkedhettek meg a diákok, valamint a kuriózumnak számító, egyedi hadtörténeti parkot nézték meg.
Az utazás során az Alföld jellegzetes látnivalóit örökíthették meg fényképeken. Délután Kiskunhalasra visszaérkezve egy kellemes délutánt töltöttek el a halasi termálfürdőben, ahol játékos sportvetélkedőn vehettek részt. Közös fagylaltozással zárták a napot.

 Képek link: Kiskunhalas 4. nap

 

2019.03.10-én a reggeli elfogyasztása után hazaindulás előtt elsétáltak még a Sáfrik- szélmalomhoz, melyet az 1860-as években Hunyadi Antal szélmolnár építtetett. Néhány évtizedig még szélmalomként működött, majd az 1940-es évektől raktárként funkcionált. 1964-től indult el a műemlékké nyilvánítása és felújítása. Kiskunhalas első műemléke lett 1966-ban.

Reméljük minden vendégünk rengeteg élménnyel gazdagodott!

 

 Határtalanul! Erdélyben

 

Második utazás a Határtalanul! program keretében.

 Iskolánk diákjai 40 fővel 2019.04.24.-én indultak el Erdélybe 4 pedagógus kíséretében egy életre szóló élményeket adó körutazásra.
Felkeresték azokat a legismertebb történelmi és irodalmi nevezetességeket, amelyekkel a tanítási órákon már találkozhattak, vagy hamarosan találkozni fognak.

 Útjuk Déva várához, majd Vajdahunyadra a középkori eredetű Vajdahunyadi Várhoz vezetett. Itt lehetőség nyílt felidézni a Hunyadi család szerepét a magyar történelemben, illetve a Mátyás király uralkodásáról tanultakat. Szakmai szemmel vizsgálták a várépítés eme formáját, a bemutatott tárgyakat, az építészeti stílusjegyeket.
Ezután tovább utaztak Gyulafehérvárra, ahol Erdély ősi fővárosának építészetéről és történelmi jelentőségéről kaphattak bővebb információt. Ellátogattak a Szent Mihály Székesegyházba. A gyulafehérvári római katolikus érseki székesegyház Erdély legjelentősebb román kori épülete, a román kori magyar művészet egyik legnagyszerűbb példája. A magyar történelemben komoly szerepet játszó templomban nyugszik Hunyai János, kinek síremlékén koszorút helyeztek el.

 A 2. szakmai napon Gyergyóditrón a két iskola közös szakmai programjai köveztek. Iskolánk asztalos diákjai által készített erdei szemeteseit helyezték el a Sugó-barlanghoz vezető ösvényen. Megtekinthették a Gyergyói-medence legjelentősebb barlangját. A „tekerőpataki Súgó-barlang” néven is ismert járatrendszer a Sipos-kő délnyugati nyúlványában húzódik, Tekerőpatak határában. A barlang és a 17-19 hektáros környéke védett terület!

Ezt követően a Békás-szoros felé vették az irányt. A Békás-szoros egy tektonikus eredetű szurdokvölgy a Hagymás-hegységben, Erdélyben, Hargita megye északkeleti részén, a Békás-patak völgyében. A szorost 1971-ben védetté nyilvánították, jelenleg a Békás-szoros a Nagyhagymás Nemzeti Park része. Az Oltár-kő Békás-szoros legszembetűnőbb sziklatornya. Jól elkülönül környezetétől és az egész szurdokvölgy fölött uralkodik. Csúcsán kereszt látható. Nyugati oldalán rohan le a Lapos-patak, ahol egy 25 méteres háromlépcsős vízesés is található. Csúcsára a Békás-szoros legszebb sziklamászó útjai vezetnek. Először a brassói alpinisták jutottak fel rá 1934-ben, ma öt klasszikus mászóút vezet a csúcsra.
Majd a Gyilkos-tó csodálatos világát is bejárták. A Gyilkos-tó egy természetes torlasztó a Hagymás- hegységben, a Keleti- Kárpátokban, Hargita megye északkeleti részén. 1937-ben keletkezett egy közeli hegyről lecsúszó törmelék következtében.
Este megismerkedtek táncház keretében a hasonló életkorú diákokkal közösen a helyi néphagyományokkal, népviselettel, néptáncokkal.

 A harmadik napon  reggel a rönkház készítéssel ismerkedtek meg, annak technológiájával, nehézségeivel, szépségeivel.   Korondon megismerkedhettek a fazekasság hagyományaival, a korondi mesterségekkel és a helyi népművészeti alkotásokban gyönyörködtek.  A gyerekek gyakorlatban is elsajátíthatták a munkafolyamatokat, a korongozás technikáját. Következő állomásuk Szejkefürdő volt, ahol székelykapukon át jutottak fel Orbán Balázs, a legnagyobb székely sírjához, ahol rövid megemlékezésre és koszorúzásra került sor.
A nap zárásaként elutaztak a Zetelaki víztározó és gáthoz.

 Negyedik napjuk Gyergyóújfaluba vezetett, ahol a faipari műhelyt és a rönkházépítő műhelyt látogatták meg először, majd vízimalom és tájház megtekintése következett, tradicionális építkezés és famegmunkálás rejtelmeibe is betekintést nyerhettek.
Természetjárásuk során megismerkedhettek a Csicsaj dűlő természeti szépségeivel, a Natura 2000 programmal, az itt élő növény és állatvilággal, melyről fotósorozatot is készítettek. Gyergyóújfalu erdős területeinek 80%-a a Natura 2000 program része.

 Az utolsó nap kezdő helyszíne az évszázadok óta működő, nemzetközi jelentőségű tordai sóbánya volt. Ez Erdély egyik legérdekesebb látványossága, amelyet a nemrég a világ 25 leghihetetlenebb látványossága közé választottak. A föld alatt a természet páratlan só-csodáival találkozhattak. A sóbánya látogatása után következő útjuk Kolozsvárra vezetett, ahol megnézték Mátyás király lovasszobrát, amely kétszeres életnagyságban ábrázolja Hunyadi Mátyást, akit két oldalról a fekete sereg vezérei fognak közre. Ellátogattak az igazságos király szülőházába is. Felelevenítették Bocskai Istvánról és Mátyás királyról  tanultakat, majd a megemlékezés során koszorú helyeztek el emlékhelyüknél.
Nagyváradra érkezve megtekintették a monumentális méretű római katolikus püspöki székegyházat. Megismerkedhettek Szent László hermájával, mely egy ereklyetartó, a magyarság egyik legfontosabb történelmi ereklyéje. Zárásként felidézték Szent László életéről tanultakat.

 Rengeteg élménnyel gazdagodva indultak haza diákjaink az 5 napos utazásból.

 A galéria itt érhető el: galéria