Orientációs év

Orientációs év

     Az orientációs évet előkészítő évnek is lehet tekinteni. Olyan, általános iskolát végzettek számára indítjuk az egy éves képzést, akik még bizonytalanok a pályaválasztásban. Nem tudnak még dönteni nemcsak szakmák között, de esetleg még iskolatípusok között sem. Az orientációs évet csak szakképző iskolában lehet indítani, de ebből kimenet lehet gimnázium, technikum, vagy egy másik szakképző intézmény is. Környezetünkben egyedül a mi intézményünkben van lehetőség a következő tanévben az orientációs évfolyam elindítására.

     A tanév alatt nem tanulnak konkrét szakmát, nem tanulnak konkrétan közismeretet, pályaorientáció, és kompetenciafejlesztés zajlik, a szakképzés előkészítése, megalapozása történik alapvetően. De jó teljesítés, jó eredmény esetén a gimnáziumi, vagy technikumi felvétel is cél lehet. Nincs osztályozás, csak szöveges értékelés, év végén is. Egyetlen cél van, az eredmény egyetlen mérője, hogy a tanév végén a résztvevő el tudja dönteni, hogy hol szeretné folytatni a tanulmányait.

     Ez a tagozat normál tagozat, a tanulók ennek elvégzése után is normál tagozaton folytathatják tanulmányaikat. Tehát nem sajátos nevelési igényű tanulók számára indul. A sajátos nevelési igényű tanulók a szakértői véleményükben foglaltaknak megfelelően továbbra is jelentkezhetnek szakképző iskolába, vagy szakiskolába. Azonban lehet olyan összefüggés, hogy a sajátos nevelési igényű, hátrányos helyzetű, tanulási, magatartási zavarral küzdő, veszélyeztetett tanulók nagyobb mértékben küzdenek kompetenciahiányokkal is, nehezebben tudnak még ebben a korban dönteni a pályájukról. Nekik nyújthat fejlesztést, fejlődést, vagy akár csak egy évvel több időt biztosítva a pályaválasztásra az orientációs év elvégzése.

     Szívesen állunk a továbbiakban is rendelkezésükre. Felmerülő kérdéseikkel forduljanak hozzánk elektronikus, vagy telefonos elérhetőségeinken. Illetve keressék közvetlenül kollégáinkat:
- Zsoldos László igazgatóhelyettes: 06-30/692-8615
- Szabados Sándorné gyakorlati oktatásvezető: 06-30/694-3359

Sikeres, megalapozott továbbtanulási döntést kívánunk!

Vári Szabó SZKI admin@variszabo.hu